Akarsularda Altın Arama Teknikleri

Akarsularda Altın Arama teknikleri yazımıza hoş geldiniz. Sizde akarsularda ve derelerde altın arama işine merak salanlar arasındaysanız hiç merak etmeyin, bu rehberimizi okuduktan sonra aklınızda bir soru kalmayacak, elimizden geldiğince her soruyu cevaplamaya çalışacağım.

Akarsularda Altın aramak aslında çok eskiden günümüze kalan bir iş, sadece yeni yeni ülkemizde bilinir oldu, gerek yabancı belgesellerin Türkçe ye çevrilmesi ile gerekse Türk dizilerinde ki anlatımlarla bu akarsularda altın arama işi aldı başını yürüdü.

Peki hiç düşündünüz mü bu Altın Parayı basan Lidyalılar yani Manisa da Kurulan Lidya medeniyeti Altını nereden nasıl çıkardı, ya Mısır medeniyeti nasıl ve nereden çıkardı ? Tabi ki akarsulardan çıkardı, Kaynaklara ve arkeologlara göre Lidyalılar Manisa Sart Çayına koyun postlarını batırarak altın tozu çıkartırmış evet bu bir gerçek, aynı şekilde Mısırlılarda nehir ve akarsularda çıkardıkları altını işlerdi. O zaman kimyasal olmadığı için su ile eleyerek çıkarmışlar ve işlemişlerdir. Yani bu medeniyetler altını akarsudan çıkarma konusunda uzmandı ve işlerin nasıl yürümesi gerektiğine hakimdiler.  Aşağılarda sizlere anlattığım altın tuzaklarını da çok kurmuşlar altını bu tuzaklara biriktirmişler dönem dönem gelip bu tuzaklara biriken altınları çıkarmışlardır.

En Baştan belirtmeliyim arkadaşlar Akarsularda Altın Aramak maalesef yasak. CİMER e mesaj yazarak bizzat sordum ve akarsularda altın aramanın yasak olduğu ve ruhsat alınması gerektiğini söylediler.

 

akarsularda altın arama deyince aklınıza hemen en yakınınızda bulunan akarsuyun veya derenin geldiğini biliyorum, bu işe merak saldığımda bende sizin gibi meraklı ve en yakınımda ki derede altın aramaya başlamış biriyim. Bu ilk deneyimimin sonu benim için hep hüsranla bitti, tabi ki küçük ve el verişsiz derelerde, sularda aradığım altını bulamadım. Bu hüsranlar beni pes ettirmedi, daha çok araştırarak daha çok öğrenerek ve bilgimin üstüne koyarak akarsularda altın bulma aşkına devam ettim.

Tabi ki etrafınızda bulunan akarsularda altın yoktur demiyorum bunu yanlış anlamayın. Belki de cevherin üzerinde oturuyorsunuzdur, yada arama yaptığınız akarsu potansiyel altın yataklarından biridir. Bu bilgileri Maden Teknik Arama Kurumu(MTA) dan bile bulamazsınız, çünkü bu kurumun her yeri, her sahayı, her akarsuyu araştırması, rapor hazırlaması çok zor, bu yüzden MTA raporlarında olmayan bir altın içeren akarsuda altın bulunabilir, buda her akarsuyun kontrol edilmediğini gösterir.


Akarsularda Altın Arama Ekipmanları

Bu Yazıda Karşılaşacağınız Konular

Akarsularda altın aramaya başlamadan önce elinizde olmazsa olmaz ekipmanlar olması gerekiyor, basit ve kendi yaptığınız ekipmanlarla altına ulaşmanız çok zor olur, altına ulaşsanız bile emin olun amatör araç gereçler ile yetersiz kalıp cevherin çoğunu kaçırmış olacaksınız. Bunu zengin olma yolu olarak değil hobi olarak düşünürseniz beklentilerinizin altında kalmaz ve keyifli anlar yaşarsınız.

Bir su kenarında mangalı yakar bir yandan da akarsuda aramalarınızı yaparak vakit geçirirsiniz, günün sonunda da ne çıktıysa şansıma diyerek aynı balık tutar gibi sakin rahat bir kafa ile ayrılırsınız. Emin olun uzman olduktan sonra toprağın renginden bile altın içerip içermediğini anlayacaksınız. Sadece sabretmeniz gerekiyor. Aşağıda sizler için ekipmanları sıralayarak, yazımın devamında bunların neler olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl temin edebileceğinizi yazacağım.

Size Gerekli Olan Ekipmanlar:

  • Altın Arama Bendi
  • Altın Tavası (gold pan)
  • Lup veya büyüteç
  • Kürek, Elek, çekiç, mıknatıs, kova
  • Cımbız ve altın koymak için küçük kavanoz
  • Su geçirmez çizmeler ve muşambadan yapılmış kıyafet.
  • Profesyonel yapacağım diyenler su pompalı Arama bendi kullanabilir
  • Makro Pointer altın bulma cihazı (şart değil)

Akarsularda Altın Arama Ekipmanları Kullanımı

Öncelikle ilk yapacağınız iş hedef tespiti yapmalısınız, hangi akarsularda altın var nerede araştırma yapılmalı diye ön araştırma şart. Bu ilk araştırma yapmak istediğiniz yer her hangi bir yer olabilir, yakınınızda ki dere, akarsu vb.

 

Türkiyede Altın Bulunan Akarsular

Bir akarsu belirledik ve ön araştırma için gideceğimizi varsayalım. Elimize bir Pan, bir büyüteç, kürek, ve ufak bir çekiç alıp akarsuyun başına gelin. Suyun yukarıdan döküldüğü yükseklik fark etmez öyle ki su dökülürken orada bir havuz oluşturmuş olsun, bu suyun döküldüğü havuzun iç kenar kısımlarından 20 veya 30 cm derinliğinde kazarak kum alalım ve pan içine koyarak sudan geçirmeye başlayın.  Panın içinde ki kum azalınca elinize büyüteç alarak kumu iyice inceleyin ve altının varlığını bu büyüteç sayesinde anlayacaksınız. Altına rastlayamazsanız hemen vazgeçmeyin ve aynı akarsuda yer değiştirerek aramaya devam edin, eğer altın içeriyorsa damara yakın bölgede çok miktarda altın çıkacaktır.

Çayda Altın Arama

Akarsuda altın ararken altın bulsanız bile sık sık yer değiştirin ileriye doğru giderek aramalara devam edin, çünkü damara yakın olan akarsularda altın daha çok çıkar. Eğer yer değiştirdiğinizde altın miktarı azalırsa o zaman damar geride kalmış demektir. Bu sayede damarın yerini keşfetmiş olursunuz. Ve o bölgede yoğunlaşmanız altın bulunma oranında artış sağlar.  Eğer parlak altına benzeyen yapıda malzeme varsa panın içinde düz bir taşın üzerine çekiçle vurarak parçalara ayrılıp ayrılmadığına bakın.

 

ÖNEMLİ: Eğer üzerine çekiçle vurduğunuz malzeme tuzla buz oluyorsa Altın Değildir. Ama macun gibi eziliyor dağılmıyorsa altındır. Unutmayın altınla en çok karıştırılan madde Pirit’tir. pirit demirin oksitlenmiş halidir. onun için çekiçle vurduğunuz zaman tuzla buz oluyor, dağılıyorsa pirittir. Eziliyor dağılmıyorsa altın. Özellikle pirit çok bol bulunur ve herkes altın zanneder, pirite enayi altını da denir. Piritin bulunduğu noktada Altın Çıkar mı ? Evet piritin bulunduğu noktalarda altın bulunur. Fakat pirtten ayrılması çok zor olduğu için burada altın aramanız çok zor ve tecrübe gerektirir. Pirit olan bölgeden uzak durmanızı tavsiye ederim.

Akarsularda Altın arama bendi kullanırken bendinizin büyüklüğüne göre suyun akış hızını iyi hesaplamanız gerekmektedir, küçük bir bendin içinde hızla akan su sizin döktüğünüz kumda bulunan altını daha bende çökmeden alıp götürecek ve emeğiniz boşa çıkacaktır. Bu yüzden bendinizin boyutuna göre suyun hızını çok iyi ayarlamanız gerekmekte, cevher içeren kumu zenginleştirmeye yani akarsularda altın arama bendinin üzerinden elemeye başlamadan önce normal kumlar ile bendinizi kontrol edin ve kumun çöktüğünden emin olun.
Zenginleştirme: Cevher bulunan kumu sudan geçirerek altını dibe çökertmeye denir.
Bendi akarsuya güzelce yerleştirdikten sonra, altının biriktiği potansiyel bölgeleri belirlemelisiniz, bunu sırasıyla anlatacağım zaten okumaya devam edin.

altın arama bendi

altın arama bendi

 

Altın Tavası ( Gold Pan ): Benden geçirilen cevher içeren kumun uğradığı son işlemdir diyebiliriz, Kullanımı biraz pratik istediği için altın arama tavasını önce kullanmayı öğrenmeli bunun için normal kumlarla alıştırmalar yapmalısınız. Eğer direkt olarak Bende biriken altın karışımlı kumu elerseniz bütün emeğiniz boşa gider ve biriken altın boşa akar. Akarsularda altın ararken en mühim işlerden biri de ekipmanları doğru kullanmak, malum yülerce kilo kumu işleyeceksiniz, ve ekipmanın yanlış kullanımı yüzünden tüm emeğiniz akıp gidecek bunun için gerek bendi gerekse pan’ı doğru kullanmayı öğrenmelisiniz. Panda toplanan malzemeyi cımbız yardımı ile ince ince alabilirsiniz. alınamayan ufak altın parçaları varsa bunu da iğne vurulan plastik şırıngalar yardımı ile pandan alabilirsiniz. Şırınganın iğnesini çıkarın ve plastik ucu ile altın parçalarını şırıngaya çekin. Fakat panda ki kumu suya dökmeyin bir kovada biriktirin kova dolunca bu kumu tekrar benden geçirirsiniz. Ufak şişede altınlarınızı biriktirebilir buda size çalıma azmi verir tecrübe ile sabittir 🙂

Mıknatıs Kullanımı: Akarsularda altın ararken mıknatıs size yol göstericisi olur, akarsu kumunda gezdireceğiniz mıknatısa demir tozu geliyorsa orada altın olma ihtimali yüksektir. Çünkü doğada Demir madeni altın madeninin üstünde şapka gibi bir yapıda bulunmaktadır. Demir ile altın madeni aynı havzada bulunur.

Türkiye de Hangi Akarsularda Altın Bulunur ?

Türkiye de altın bulunan akarsu oldukça fazladır, yukarıda yazdığım gibi hepsi raporlarla belirlenmiş değil. Raporlara bakarak bizim burada ki akarsularda altın yoktur demeyin.  Altın arayacağınız akarsular Eski volkanik dağlar yani sönmüş volkanik dağlar olursa sizin için daha faydalı ve sonuç almaya daha yakın olur. Çünkü volkanik geçmişi olan bütün dağlar altın içerir ve dağlardan akan sularda bu altınları sürükleyerek bünyesine katar. Örneğin Tendürek Dağı, Kaz Dağları, Uludağ gibi volkanik dağların yamaçları ve etekleri şuan altın madeni ruhsatı alınan dağlar arasında ve MTA  raporlarında da altın bulunduğu saptanmıştır. Sizinde izleyeceğiniz yol volkanik dağlardan başlamalı. Volkanik dağlar ve bu dağlardan akan akarsular altın içerir.

Detaylar için bu yazımı da okuyabilirsiniz: Türkiye’de Hangi Akarsularda Altın Bulunur?

Türkiye de Altın İçeren Akarsuları Sizler İçin aşağıda Yazdım sizde bunlara bakarak stratejinizi belirleyin.
Yine aşağıda sizlere yol göstermesi için MTA nın altın bulunan potansiyel bölgelerini sizler için ekledim inceleyiniz.

  • Emirli Dağı
  • Kaz Dağları
  • Manisa Sart Çayı ve Kolları
  • Tendürek Dağı
  • Uludağ
  • Kuşla Dağ
  • Volkanik Geçmişi Olan dağlardan inen sular.

Bu yukarıda saydıklarımın hepsi raporlarla sabit yüksek miktarda altın içeren ve hemen hemen hepsi volkanik dağlardan inen akarsulardır. Tendürek dağı ve Kaz Dağlarında 10 kova kumda 3 Gr. altın çıktığı görülmüştür. Arayan kişilerin gruplarda paylaştığı bilgilerle de bu sabittir.  İnanılmaz bir rakam gibi geliyor size biliyorum ama bunlar gerçek rakamlar, ve soracak olursanız ki yasal mı “Tabii ki Yasal DEĞİL” arkadaşlar oralar devletin ve büyük para baronlarının ruhsatı altında özellikle Kanada ve Amerikan firmaları 50 60 yıl önce bu yerler için Altın Madeni ruhsatlarını almışlardır fakat maden kurulumunu yapmamışlardır. Uşakta her yıl 10 ton altın çıkaran Kanada firmalarını bir gözlemleyin diyorum nerelerde ruhsat alıp üstüne yatmışlardır görün. Türk işçi ve mühendis çalıştırma oranı da oldukça azdır.

O yüzden Akarsularda altın arama ruhsat ister ve maden ruhsatı milyon liraları bulabilir.

Akarsuyun Neresinde Altın Olur ?

Akarsularda suya kapılmış altın bulduğu ilk engele takılır, altın kütle ve hacim bakımından en ağır maden olduğu için suda kısa yoldan gitmeyi ever.

 

Yani akarsularda altının biriktiği potansiyel yerler, akarsu kıvrımları, suyun ortasında bulunan büyük taş parçalarının etrafı, özellikle şelale döküldüğü yerlerde yaptığı havuzlarda çokça altın bulunur. Bu saydığım yerlerden alacağınız kumlarda altın bulunma imkanı oldukça fazladır.

 

Bazen altın tahmin ettiğinizden daha ufak ve gözle görülmeyecek kadar küçük boyutta çıkar buna mikron boyut diyoruz. Mikron boyutlar oldukça fazla çıkabilir bunları da biriktirin sakın kum ile karışık diye atmayın.

Biriktirdiğiniz kumda çok sayıda mikron altın varsa demir tencereye dökerek kurutun ve kuru hale gelirse sizin için daha iyi olur, bu kuruyan kumda altın daha belirgin olur ve cımbızla alınabilir boyutta olanları alabilirsiniz.

Akarsularda altın ararken sudan alacağınız kumu kesinlikle 20 veya 30 cm derinden almalısınız altın, demirden ve kumdan ağır olduğu için daima dibe çöker ve oralarda birikir. Sizde derinlerden alacağınız kumu akarsularda arama bendinden geçirerek çökertebilir daha sonra pandan geçirerek altına ulaşabilirsiniz.

 

  • Büyük kayaların altında biriken kumlarda altın bulunur.
  • Akarsuyun kıvrıldığı yerlerde biriken kumda altın  aranır.
  • Şelale tarzı dökülen suların oluşturduğu havuz alanlarında altın aranır
  • Kaplıca ve hidrotermal bölgelerinde ki akarsular da altın bulunur
  • Akarsuyun denize döküldüğü bölgelerde oluşan siyah kumda altın aranabilir,  kumun siyah olması yüksek demir oranına sahip olduğu içindir.
  • Volkanik ve altın madeni olan bölgelerde ki akarsularda olur.

Altın İçeren Kayaçlar Nelerdir ?

En çok altın barındıran kayaçlar arasında kuvars kayaçları gelir. Altın, yerin en derin katmanı olan magma dan erimiş kayanın, katı kayanın içinde katmanlaşması ile oluşur. Magma soğur ve  katılaşmaya başlarken, su ve içeriğinde bulunan diğer buharlaşabilen maddeler yüksek basınç maruz kalınca magmadan ayrılır. Fokur fokur kaynayan suyun ve buharın oluşturduğu yüksek basınç çevredeki katı kayalar üzerinde yarıklar, çatlaklara neden olur.

Bu ayrılan hidrotermal eriyiklerin yerleştikleri yerler işte bu yarık ve çatlaklardır. Hidrotermal eriyikler soğuduğunda, maddeler tortu halini alır. Bu tortular özellikle de kuvarsın damarlar biçiminde çökmesiyle oluşur.
Altın  diğer madenlere göre daha düşük erime sıcaklığına sahip olduğu için, bazen bu hidrotermal eriyikler ile yol alarak  bu kaya yarıklarının içine taşınır ve orada kuvars damarlarına yapışarak katılaşır. Altın ararken bakılacak ilk yerlerden biri dediğim gibi eski volkanik geçmişi olan dağlardır Tendürek ve Kaz Dağları bulunmaz nimetler arasında. Kaliforniyadaki Sierra Nevadanın en bilinen altın yataklarından biri Mother Lodedir. Eğer bu kuvars damarları aşınacak olsa, altın ırmaklar şeklinde akacaktır; bu da son yarım yüzyılda Sierra Nevada eteklerinde tavayla altın aramada nasıl başarılı olunduğunu açıklıyor.

Maden Ocağı Türleri 2 ye Ayrılır: 1. Türde ki ocaklarda altın içeren kayaçlar, genellikle de damarlar, hemen o madenin içinde işlenir. Bu madenin işlenmesi oldukça zor ve çetindir, kayaçların kırılarak madenlerden toplanması, kırılarak kum haline getirilmesi ve son aşama siyanür veya su ile zenginleştirilerek altın cevheri çıkarılır. Diğer yani 2. türde ki Altın çıkarma metodu ise altın içeren alüvyonlar işlenerek çıkartılır.

 

Damarlarda çıkarılan altının oranı ton başına 6 ile 12 gram arasında değişebilir ve bu tür maden ocakları çoklu kollara ayrılarak çok derin katmanlara kadar uzayabilir, çünkü cevherin oluşması, genellikle derin kayaçlara kadar yayılır. Altınlı alüvyonların işletilmesi çok daha kolaydır; ayrıca yerinde işlenen kayaçlara göre daha düşük oranlarda altın içeren alüvyonlar bile elverişlidir. Diğer yandan diğer maden ocaklarından gelen  (gümüş, elektrolit arıtma çamuru, kurşun, bakır, nikel) arıtılırken de altın elde edilebilir. Özellikle kum ocaklarında çokça altına rastlanır.

 

Akarsuların Altın Barındırdığını Anlama ?

Bir akarsuyun altın içerip içermediğini öncelikle deprem bölgesi yani fay hattı üzerinde olup olmadığı, sönmüş volkanik dağlardan inip inmediği ve çevrede işletilen altın madeni var mı yok mu onları inceleyerek anlayabilirsiniz.

akarsularda altın arama

akarsularda altın arama

Demir pasını hayal edin arkadaşlar nasıl sarı renkte olur su ile karıştığını hayal edin demir pasını işte o renkte olan toprak yapılarının çoğu altın barındırır, ve yine çok koyu simsiyah toprak yapısında da altın bulunur, bu iki toprak renginin de ortak özelliği yüksek oranda demir madeni içeriyor olmasıdır. Demir her zaman altın madenlerinin üzerinde mantar gibi kaplamış şekilde görülür doğada. Akarsularda altın arama teknikleri yazımıza devam ederken aşağıda ki bilgileri dikkatlice okuyun.

Akarsu kumunda yapacağınız büyüteçli incelemeler size kesin sonucu verecektir.

Bir pan yardımı ile yukarıda sizlere saydığım akarsuyun altın biriktirdiği potansiyel yerlerinden numune kum alın panda sudan geçirin ve  dibe çöken kuma büyüteçle baktığınız zaman altın var mı yok mu anlarsınız.

 

Pirit Nedir ? Altınla Pirit Nasıl Ayrılır?

Pirit demirin oksitlenmiş halidir ve çoğu akarsuda bolca bulunur, mikron derecede küçük ve oldukça büyük parçalar halinde bulunabilir. Bir çok kişi piriti altına benzettiği için aptal altını veya enayi altını olarak geçer. Altından ayırmak acemi olanlar için zordur fakat daha tecrübeli kişiler hemen pirit ile altını ayırır.

Akarsularda altın arama teknikleri arasında pirit ile altını ayırma işleminden bahsedelim. Pirit Taş veya çekiçle vurunca hemen dağılır paramparça olur, fakat altın aynı kuvvete maruz kalırsa dağılmaz parçalanmaz, macun veya sakız gibi ezilir. Bu yöntemle pirit veya altını ayırabilirsiniz.

Pirit olan bölgede altında bulunur fakat bunu kimyasallar ve profesyonel ekipmanlar olmadan ayırmak imkansızdır.

pirit nedir

pirit nedir

Akarsuya Kurulan Doğal Altın Tuzakları ?

Yıllardan beridir süre gelen bir olaydır, akarsu yataklarına yapılan altın tuzakları fakat günümüzde pek bilen yoktur. Suyun aktığı noktada bir kaya tespit edilir ve bu kayanın içi derin yani huni tarzında oyulur, eğer akarsu altın barındırıyorsa su ile akan altınlar bu oyulan taş oyuklara birikir. Bunun örnekleri oldukça fazla. Altın tuzakları kurmak veya doğal tuzaklardan yararlanmak akarsuda altın arama teknikleri nin vazgeçilmez maddesidir.

akarsuda altın arama

akarsuda altın arama

Lidyalılar, Mısırlılar suyun geçiş noktalarında ki kayalara oyulan tuzaklara altının birikmesini bekler bir kış mevsimi geçtikten sonra tuzakları kontrol etmeye gelirlerdi.

Aşağıda ki görseller benim size ne demek istediğimi daha iyi anlatacaktır. Bu yöntem günümüzde de uygulanabilir fakat her gün gidip tuzakta altın var mı diye bakmakla olmaz, tuzağı kurup üstünden kış mevsiminin geçmesini beklemelisiniz. Bu sayede suların en çok aktığı dönemlerde şansını daha da artabilir.

 

Akarsulardan Toplanan Altını Eritme ?

Yeteri miktarda altını biriktirdikten sonra pürmüz ve eritme potası ile eritebilir bunun için ufak detayları araştırıp öğrenebilirsiniz altın eritme de özellikle boraks kullanılarak kayıpların en aza indirilmesi sağlanır. Bu tam anlamıyla masraflı bir iştir.

Altın eritme potasını Trendyol sitesinden alabilirsiniz.

Derede Altın Aramak Zengin Eder mi? 

Akarsularda altın arama teknikleri yazımıza devam ederken bir soruyu daha cevaplayalım. Bu iş zengin eder mi? Maalesef derelerde akarsularda altın aramak sizi zengin etmez, bu çok düşük bir olasılıktır, yani altının çıktığı miktarın uğraşınıza değmesi lazım. Yani diyelim ki güzel bir saha buldunuz ve iyi miktarda altın çıkıyor, buna altın madeni ruhsatı almanız ve masraf etmeniz o sahada çıkan altınla amorti edilmeyebilir, Bunun yerine bir çok kum ocağı sahibi düşük miktarda altın çıkan bölgelere kum sahası ruhsatı alarak genellikle kumun yanın da az da olsa altın çıkardıkları duyumlar arasındadır. Yukarıda size de belirtiğim gibi Tendürek de arayan kişiler ile bazen konuşuyoruz, terör bittiğinden beri el emeği ile altın çıkardığını ve hiç de azımsanmayacak miktarda çıktığını söyledi.

 

Tendürek ve Kaz dağları muazzam bölgeler altın bakımından fakat yasak olduğu için aranma yapanlar yok denecek kadar az. Özellikle Kaz dağları yabancı firmalar tarafından on yıllar önce altın madenleri parsellenmiş ve hala işletime açılmamıştır. Bu nedenle ülkemiz firmaları bile bu sahalarda araştırma yapamıyor ülke ekonomisine katkıda bulunamıyorlar.

Yotube dan baktığınız zaman Kanadalıların yılda 10 ton altın çıkardığını göreceksiniz, Kanada da arasanız altın madeni sahası yok fakat örgütlenip başka ülkelerde ki altın madenlerine çökebiliyorlar, inanın işçilerini mühendislerini bile Kanada dan getiriyorlar Türk işçi oldukça az. Siyanürle de arama yaptıkları sahalarda çevreyi zehirleyerek bize koskocaman zehirli sahalar bırakıyorlar.

Akarsularda altın arama teknikleri yazımızın da sonuna geldik. Sormak istediklerinizi yoruma yazabilirsiniz.

DİĞER YAZILARIM:

Türkiye’de Hangi Akarsularda Altın Bulunur?

LINK coin sahibi kim? Hangi ülkenin?

Düşüncelerinizi Duymaktan Mutluluk Duyarız.

Yorum Yapabilirsiniz

Hangisi Kaliteli
Logo
Enable registration in settings - general