
Merhabalar; derede altın arama ve derede altın arama izni alma konularını detayları ile inceleyeceğiz.
Derelerde altın arama ülkemizde oldukça popüler olmuş durumda. Özellikle DMAX kanalında yayınlanan programlar ve youtube videoları ile bilgi edinen herkes derede altın aramaya merak salmış durumda.
Derede Altın Arama
Makalede ki Konular
Derelerde altın aramadan önce youtube videoları izleyin ve facebook gruplarına üye olarak bu işe daha önce başlamış ve belirli bir yol kat eden tecrübe edinmiş kişilerden bilgi alın. Elinize gerekli ekipmanlar alarak derede altın arasanız bile nerede ve nasıl arandığını bilmediğiniz için eliniz boş dönebilirsiniz. Bunun için youtube videoları izlemenizi tavsiye ederiz.
Altın arayacağınız bölgelerde altın madenlerinin olması işinizi oldukça kolaylaştırır. Fakat altın madenlerinin sahasına girmemeye dikkat ediniz. Madenlerin avukatları ile uğraşmak istemezsiniz emin olun. Akarsularda arama yaparken suyun en aşağısından başlayıp en yukarısına doğru 5 er metreler bırakarak aramalar ve denemeler yapın. Bunu yapmamızda ki amaç akarsuya karışan altınların damarını bulmak.
Çok altın bulduğunuz yerler ya çok güzel bir altın tutucu yada altın damarına en yakın yerdir. Altınların azaldığı bölgeler ise damardan uzaklaştığınız anlamına gelir. Altınların azaldığı bölgeleri işaretleyerek buralarda zaman harcamayı bırakın.
Bu konumuzda sizlere Bahsedeceğimiz konuları başlıklar halinde yazalım.
- Akarsularda, derelerde altın arama yasal mı?
- Derede altın arama izni nasıl alınır?
- Türkiye’de hangi akarsularda altın bulunur?
Akarsularda veya derelerde Altın Arama Yasal mı?
Bu sorunun cevabı oldukça net. Derelerde altın aramak yasal değil ve cezai yaptırımlara tabi. Kamu malı alanlarda veya özel mülk gibi yerlerde altın aramak, herhangi bir maden çıkarmak suç sayılmakta. Detaylı bilgi istiyorsanız CİMER’e mesaj yolu ile ulaşarak sorabilirsiniz. Ben 2 sene önce CİMER’e yazı yazarak sormuştum ve akarsularda altın aramanın ruhsat gerektirdiği ve ruhsatsız çalışma yapmanın yasak olduğunu belirtmişlerdi.
Bazı arkadaşlar elektronik alet kullanmadıkları sürece eleme yöntemi ile altın çıkarmanın yasal olduğunu söyleseler de maalesef gerçeği yansıtmamaktadır.
Maden arama, çıkarma ve işleme gibi çalışmalar yapmak ruhsat gerekmektedir. Kum bile çıkaracak olsanız ruhsat almanız gerekmektedir.
Derede Altın Arama İzni Nasıl Alınır?
Derede altın arama izni oldukça zor ve düşük bütçeler ile alınacak gibi değil. İnanın büyük holdingler bile tonaj başına 6 gram altın çıkan yerleri bile maliyeti kurtarmaz diye almak yada işlemek istemiyorlar. Altın arama ve çıkarma izni için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından izinler almanız, çevre denetimlerinden geçmelisiniz. Ayrıca yüklü miktarda parayı teminat olarak Türk bankalarına yatırmanız gerekmektedir.

akarsuda altın arama
Detaylı bilgi almak için yine CİMER yada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazı yazabilir detaylara ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de Hangi Akarsularda Altın Bulunur?
Öncelikle bir akarsuda veya derelerde altın arama işlemi yapmak için bölgenin eski volkanik geçmişinin olmasına dikkat edin. Volkanik faliyetler olmuş bölgelerde yüksek miktarda altın bulunmaktadır. Bu bölgelerin bazılarını sıralayalım aşağıya.
- Bursa Uludağ çevresinde akan akarsular, dereler.
- Tendürek dağı ve çevresindeki akarsular
- Kaz dağları ve çevresinde ki akarsular
- Antalya ve büyüksu civarında ki akarsular.
Altın madenleri işletilen bölgelerin yakınından geçen akarsularda da altın bulunmaktadır. MTA’nın Altın cevheri barındıran yerleri verdiği haritayı da sizlerle paylaşalım.

derede altın arama
Unutmayın ilk paranın basıldığı topraklarda yaşamaktayız. Özellikle Lidya medeniyetinin altın paraları basmak için Manisa Sart çayından altın çıkardığı ve bunu da eleme yöntemi ile yaptığını biliyoruz. O dönemlerde o kadar çok altın akarmış ki nehirden koyun postlarını suya daldırdıklarında altınlar postun içinde kalırmış..
Akarsularda Altın Arama Ekipmanları
Akarsularda ve derelerde profesyonel aramalar yapmak için profesyonel ekipmanlar gerekmektedir. Unutmayın Bir ton toprakta 3 gramlık değerli metal arıyoruz. Bu üç gramlık değerli metali bulmak için çok çaba sarf edeceğiz ve bunu yaparken profesyonel aletler kullanmalıyız.
Akarsularda altın arama ekipmanları nelerdir?
İşinizi en iyi şekilde görecek ekipmanları aşağıya sıralayalım ve ne işe yarayacak yazalım.
1 ) Kürek ve kazma
Akarsu etrafından ve içinden toprak almamız için bize kazma ve kürek gerekiyor. Kazma ise toprağın 30 ile 50 cm altında toprak alacağımız için bize yardım edecek.
2 ) Kovalar ve Elek
Kovalara toprak doldurmak için ihtiyacımız olacak. Altın arama bendi kuracağımız alana toprak taşımak için kovalar önemli. Elekler ise akarsulardan derelerden çıkardığımız taşlı toprağı elemek için kullanacağız. Toprağı elemezsek altın arama aletinden geçerken titreşimi arttırır ve yakaladığımız altınların akıp gitmesine sebep olur. Bu yüzden elek çok önemli.
3 ) Altın arama bendi
Altın arama bendi çıkarıp elediğimiz toprağı sudan geçirme suretiyle (zenginleştirme) altınları ayıracağımız alet. Büyük ölçüde toprağı bu aletten geçirerek altınların alete takılmasını sağlayacağız. Aletin içinde altın tutmaya yarayan özel paspaslarda mevcut. Bunları da facebook gruplarından temin edebilirsiniz. Akarsularda altın arama gruplarını facebook’dan bulabilirsiniz.

altın arama bendi
4 ) Lup ve Mıknatıs
Lup kuyumucuların kullandığı büyütece deniyor. Bu büyüteçle engellere takılan altınlara bakıyoruz. Özellikle altın eleme tavası ile son işlemleri yaptığımız işlemde büyüteç çok işe yarıyor. Mıknatıs ise Pan yani altın tavasında biriken demir tozlarını toplamamıza yardım edecek. Mıknatısa bir naylon sarın ve pan içine gezdirin. Demir tozlarından arınınca altınlar daha net gözükür.
5 ) Pan Altın Tavası
Altın tavası olmazsa olmazlardan biri. derede altın arama bendi ile yakaladığımız altınları kum ve demir tozlarından ayırmamıza yarayacak. Paspaslara biriken kum, demir tozu ve altını birbirinden bu aşamada ayıracağız. Pan kullanması biraz zordur. Bunu da boş kumlarla denemeler yaparak elinizi alıştıra bilirsiniz.
6 ) Mini bir kavanoz
Topladığımız altınları biriktireceğimiz bir kavanoz her zaman yanınızda bulunsun. Ne zaman iyi bir cevher yakalayacağınızı bilemezsiniz..
Derede altın arama ve derede altın arama izni alma konularını anlattığım yazımın da sonuna geldim. Sorularınız varsa yorumlarda sorabilirsiniz..
DİĞER YAZILARIM:
Akarsularda Altın Arama Yasal Mı?