FODMAP Diyeti Nasıl Yapılır?

Aşırı kiloları olan kişilerin dikkatli beslenmesi gerektiği gibi bazı hastalıklara sahip olan kişilerin de yediklerine dikkat etmesi gerekiyor. Sindirim sistemi için oldukça önemli olan tüketim alışkanlıkları, bazı hastalıkların tetikleyicisi olabiliyor. Her besinin içinde farklı oranlarda vitaminler ve mineraller bulunduğu gibi vücut için zararlı olabilecek maddeler de bulunabiliyor. Gıdaların dikkatsiz ve fazla bir şekilde tüketilmesi sebebiyle ortaya çeşitli olumsuzluklar çıkabiliyor. Bağırsak ve sindirim sisteminin düzenlenmesi için FODMAP isimli karbonhidrat içeren gıdalar kullanılabiliyor. FODMAP diyeti yapacak kişilerin besin tüketimine dikkat etmesi gerekir. Peki, FODMAP diyeti nasıl yapılır?

FODMAP Nedir?

Sağlıkla ilgili bir terim olan FODMOD, sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar için kullanılan karbonhidrat gruplarıyla ilgili bir kavramdır. Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı gibi sindirim sorunları için kullanılan FODMAP gıdaların farklı sınıflandırılmalı bulunur. Oligosakkaraitler, disakkaritler, monasakkaritler ve polioller olarak gruplara ayrılan FODMAP, diyet yapan kişilere birçok fayda sağlar.

Çeşitli hastalıkların tedavisinde ve aşırı kilosu olan kişilerin zayıflamasında kullanılan FODMAP diyetinin önemli noktaları vardır. FODMAP diyeti yapacak olan kişilerin uzman diyetisyenler tarafından takip edilmesi gerekir. Yanlış bir şekilde yapılacak FODMAP diyeti çeşitli problemlere sebep olabilir.

FODMAP Diyeti Nasıl Yapılır?
FODMAP Diyeti Nasıl Yapılır?

FODMAP Diyeti Nedir?

Sindirim sisteminde meydana gelen hastalıkların iyileştirilmesine yardımcı olmak amacıyla FODMAP diyeti kullanılabiliyor. Fermente edilebilir gıdalar olarak açıklanabilen FODMAP, diyet yapan kişilerin karbonhidrat içeren gıdaları en az oranda alması için kullanılıyor. Bireylerin çektiği sindirim sorunlarının en aza indirilmesi için karbonhidrat içeren besinler diyet programlarından çıkartılabiliyor. FODMAP diyetinin belirli bazı özellikleri bulunuyor.

FODMAP diyetinin bazı özellikleri şu şekildedir;

  • FODMAP diyetindeki besin miktarları hastaların durumlarına göre belirlenir.
  • Bazı besinler sindirim hastalıklarını tetikleyebildiği için FODMAP diyeti önemlidir.
  • FODMAP diyetinde besin grupları programdan tamamıyla değil belirli oranlarda çıkartılır.

Belirtilen özelliklerin yanından FODMAP diyeti için bilinmesi gereken farklı özellikler vardır. Bu tür diyetin doktor kontrolünde yapılması şarttır.

FODMAP Diyetinin Faydaları Nedir?

Günümüzde binlerce kişi için uygulanan FODMAP diyetinin farklı faydaları bulunuyor. Daha önce birçok hasta üzerinde denenmiş ve başarısı kanıtlanmış olan FODMAP diyeti, bağırsaklarda ve sindirim sistemlerinde yaşanan sorunları büyük ölçüde iyileştirebiliyor. Özellikle; bağırsak sendromu yaşayan hastaların tedavisinde büyük başarı sağlanmasına yardımcı oluyor. FODMAP diyetinin birçok faydası bulunuyor.

FODMAP diyetinin bazı faydaları şu şekildedir;

  • Mide ağrısı, reflü ve bağırsak sendromu gibi hastalıkları iyileştirebiliyor.
  • Kabızlık, ishal ve şişkinlik tedavisinde kullanılabiliyor.
  • Hastaların yaşam kalitesini arttırarak fayda sağlıyor.
  • İnsanların günlük hayatında daha mutlu yaşamasını sağlıyor.

Belirtilen faydalar gibi birçok faydaları bulunan FODMAP diyeti, çeşitli bağırsak hastalıklarıyla karşı karşıya kalan kişiler için oldukça önemli bir yöntemdir.

Kimler FODMAP Diyeti Yapabilir?

Diyet programları söz konusu olduğunda sık sık karşı karşıya kalınan FODMAP diyeti, herkesin yapabileceği bir diyet türü değildir. Bu diyet, özel olarak bazı hastalıkların tedavisi için gereklidir. Bu nedenle doktor destekli olarak yapılabilir. Hekimlere ve diyetisyenlere sorulmadan FODMAP diyeti yapılması doğru değildir. FODMAP diyetini yapması gereken kişiler konusunda önemli noktalar vardır.

FODMAP diyetiyle ilgili bazı önemli hususlar şu şekildedir;

  • Bağırsak sorunları yaşamayan kişilerin FODMAP diyeti uygulaması çeşitli zararlara yol açabilir.
  • Uzman doktorlar tarafından IBS isimli hastalık teşhisi konulmadan bu diyetin yapılmaması gerekir.
  • FODMAP diyet programı doktorlar ile birlikte hazırlanmalıdır.

Herhangi bir şekilde hastalık tanısını konulmayan ve doktorlar tarafından FODMAP diyeti önerilmeyen kişilerin kendi başlarına diyet programı uygulaması sakıncalıdır.

FODMAP Diyeti Nasıl Yapılır?

FODMAP diyeti, diğer diyet çeşitlerinden farklı bir şekilde uygulanan programıyla dikkat çekiyor. Farklı aşamalardan oluşan diyet programının içeriğini ve sürecini doktorlar belirliyor. İlk aşamada karbonhidrat değeri içeren besinlerin yavaş yavaş azaltılması söz konusu oluyor. Belirtilen dört farklı gruptaki gıdaların tüketiminin azalması sağlanıyor.

İlk aşama geçtikten sonra FODMAP gıdalarının belirli kurallar dahilinde yeniden kullanılabileceği aşamaya geçiliyor. Bazı besinler doktor kontrolünde hastaların diyet programına yeniden eklenebiliyor. Son aşamada ise bireyin yeni beslenme tarzına adapte olması sağlanıyor. Diyet programındaki çeşitlilik ve esneklik arttırılabiliyor.

FODMAP Besinlerinin Sindirim Sistemine Etkisi Nedir?

Çeşitli sindirim hastalıkları teşhisi konulmuş kişilerde FODMAP besinlerinin tüketimi zararlı olabiliyor. FODMAP besinlerinin bağırsak hastalığı bulunan kişilere zararı olduğu kadar insan vücudu için faydalı özellikleri de bulunuyor. Yüksek karbonhidrat değeri olan besinler, bağırsakta meydana gelen mikrobiyotasın büyümesine katkı sağlıyor.

Aynı zamanda kalsiyum değerinin emilimini arttıran bir etkiye sahip olabiliyor. Bu tür olumlu sonuçların yanında bağırsaktaki emilimi yavaşlatmak ve şişkinlik gibi sorunların ortaya çıkmasına de sebep olabiliyor.

FODMAP Diyeti
FODMAP Diyeti

FODMAP Diyeti Hangi Koşullarda Yapılmalıdır?

Son yıllarda başarısı artan ve iyi sonuçlar alınan FODMAP diyeti, hassas bağırsak sendromu rahatsızlığının tedavisinde kullanılabiliyor. Bu diyetin yapılabilmesi için en önemli koşul doktor kontrolüdür. FODMAP diyetinin gerekli olan teşhisler konulduktan sonra yapılması gerekiyor.

İncelemelerin ve araştırmaların ayrıntılı olarak yapılmasından sonra uygulanan FODMAP diyetiyle başarı sağlanabiliyor. Bu diyette çeşitli besinlerin kullanımının kısıtlanması, yanlış kullanımlarda çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Bu nedenle hassas bağırsak sendromu tedavilerinin ve FODMAP diyetinin doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Bağırsak Hastalıklarında Stresin Etkisi

Son zamanlarda sayısı iyice artan hassas bağırsak sendromu, çeşitli sebeplerden kaynaklanabiliyor. Bu tür hastalıkların en önemli sebepleri arasında yaşam düzenindeki hatalar ve stres bulunuyor. Stresli bir şekilde yaşayan insanlarda bağırsak hastalıkları meydana gelebiliyor. İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklar, insanların psikolojik durumuyla yakından ilgilidir.

Mutlu bir ruh haline sahip olan bireylerde bağırsak sağlığı çok daha iyi olacaktır. Stres ve depresyon gibi psikolojik sorunların bağırsaklarda rahatsızlığa sebep olduğu biliniyor. Bu nedenle hassas bağırsak sendromu gibi sorunların önüne geçilebilmesi için stresten uzak durulması gerekiyor.

Düşüncelerinizi Duymaktan Mutluluk Duyarız.

Yorum Yapabilirsiniz

Hangisi Kaliteli
Logo
Enable registration in settings - general