
Bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biri; hamilelik dönemidir. Özel olduğu kadar dikkat gerektiren bir süreçtir. Anne adayları, bebeklerinin sağlığı ve gelişimi için kendilerine daha fazla önem göstermek durumundadırlar. Sağlıklı olabilmenin şartlarından biri olan spor da bu dönemde önem kazanır.Anne adayının hamilelikte doğu spor yapma konusunda bilgi edinmesi gerekir.
Pek çok anne adayı bu konuda tam bir bilgi sahibi değildir. Spor faaliyetleriyle ilgili bilinmesi gereken kritik bilgiler mevcut.Bu nedenle;hamilelik sürecinde bilinçsizce spor yapılmamalıdır.
Hamilelikte Spor Yapılır mı?
Makalede ki Konular
Her anne adayının merak ettiği sorulardan biridir. Hamilelik sürecinde her şeye dikkat edilmesi gerektiği için spor yapmanın doğruluğu da sorgulanmaktadır. Hamile kadınlarda kalp ve damar sağlığı oldukça önemlidir. Zira, fiziksel anlamda zinde olunması doğumun çok daha kolay bir şekilde gerçekleşmesine zemin hazırlar. Kalp ve damar sağlığının korunması için spor gereklidir. Bu nedenle, hamilelik sürecinde de anne adaylarının uygun spor faaliyetlerini yapmaları gereklidir. Elbette, uzman hekim kontrolünde olmak şartıyla spor yapılmalıdır.
Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Sağladığı Faydalar
Hamilelik dönemi, anne adaylarının bol bol oturacağı bir dönem olarak görülür. Zira, hamilelik sürecinin beraberinde getirdiği yorgunluk, halsizlik, isteksizlik ve ruhsal dengesizlikler kişiyi hareketsizliğe iter. Ancak; hareketsizlik anne adayında birçok soruna neden olabilmektedir.
Bel ve sırt ağrıları, gebeliğe bağlı şişmeler ve tutulmalar gibi. Dolayısıyla, çok hareketsiz kalınması hamilelikte hiçbir yarar sağlamaz. Aksine zararları olur. Egzersizler yaparak bu gibi olumsuzluları ortadan kaldırmak mümkün. Egzersizler bu süreçte birçok yarar sağlar.
- Hamilelik sürecindeki şikayetleri azaltır
- Gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve şeker riskini en aza indirir.
- Enerjiyi artırır.
- Depresyon riskini ortadan kaldırır.
- Kaslara güç verir ve buna bağlı olarak dayanıklılığı artırır.
- Anne adayının doğuma hazırlanmasına destek verir.
Egzersizler ve spor faaliyetleri, anne için olduğu kadar bebek için de son derece faydalıdır.

Hamilelikte Hangi Sporlar Yapılmalı?
Hamilelik döneminde, her sporu yapabilmek mümkün değil. Ancak; hamilelik döneminde spordan tamamen uzak durulması da doğru değil. Bu noktada önemli olan hamilelik süreci için doğu spor faaliyetlerinin yapılmasıdır. Tehlikeli hareketler içermeyen, risk teşkil etmeyen tamamen güvenli platformlarda yapılacak spor faaliyetleri hamilelik dönemi için uygundur. Hamile bir kadının yapabileceği spor faaliyetleri;
- Hamile yogası
- Aerobik
- Nefes egzersizleri
- Sabit bisiklet
- Hamile platesi
- Yürüyüş
- Step
- Koşu bandı
Bunlar bu özel dönemde risk içermeyen v rahatlıkla yapılabilecek spor ve egzersizlerdendir. Buna karşın; her bireyin yaşı, kilosu ve hamilelik süreci farklı olduğu için bir kişiye göre uygun olan diğer kişiye göre sakıncalı olabilir.
Bu nedenle; hamilelik sürecinde yapılacak spor ve egzersiz faaliyetleriyle ilgili her birey uzman hekiminden onay almalıdır. Uzman hekim, bireyi yakından takip ettiği için kişiye uygun olan sporları onaylayacaktır.
Hamilelikte Ne Kadar Süreyle Spor Yapılabilir?
Önemli hususlardan biri de yapılacak spor ve egzersiz faaliyetini süresidir. Anne adayının bu süreye önem göstermesi gerekir. Bu süre, ne çok kısa ne çok uzun olmalıdır. Hamile bir kadın, gün içinde en az 30 dakika egzersiz yapmalıdır. Bu otuz dakikalık süreç, gün içine yayılabilir. Söz gelimi; sabah on dakika öğlen on dakika ve akşam on dakika egzersiz yaparak otuz dakikalık süre tamamlanır.
Uzun zamandır hiçbir egzersiz ve spor yapmamış anne adayları ise beş dakikalık egzersizlerle başlangıç yapabilir. Böylece vücut, egzersize alışmaya başlayacaktır. Daha sonra on beş dakika ve yirmi dakikaya uzatılarak vücuda fazla yüklenmeden sağlıklı bir şekilde egzersizler yapılabilir.
Hamilelik Sürecinde Spor Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anne adayları spor aktivitelerini yaparken bazı hususlara gereken önemi vermelidir.
- Vücut ısısı, 39 santigrat derecenin üzerine çıkmamalıdır. Eğer vücut ısısında kriterin dışında bir atış olursa vücut susuz kalır. Bu durumda hamilelik süreci için sakıncalıdır. Bunun için özellikle yaz mevsiminde uzun süreli spor yapılmamalıdır.
- Spor faaliyetlerine yeni başlayacak olan anne adayları, hafif spor faaliyetleri ve egzersizleri tercih etmelidir. Zira, aniden vücuda yüklenmek anne adayını bedensel olarak zorlar ki bu da anne ve bebeğin sağlığı için tehdit oluşturur.
- Her anne adayının yapabileceği spor farklıdır. Herkesin vücut yapısı her spora uygun değildir. Bu nedenle; anne adayları spor faaliyetlerini seçerken bu unsurları dikkate almalıdır.
- Spor faaliyetleriyle ilgili mutlaka uzman hekime danışılmalıdır.
Tüm bu unsurlara dikkat edilirse sağlıklı spor yapılması mümkün olur.

Hamilelik Sürecinde Kaçınılması Gereken Spor ve Egzersizler
Hamilelik süreci uzun bir süreçtir. Dolayısıyla bu sürecin belli aylarında anne adaylarının çok daha dikkatli yaşamaları gerekir.
- Dördüncü aydan sonra anne adayının uzun süreler sırt üstü, yerde yatmasını gerektiren egzersizler bebeğin kan dolaşımında sorunlara neden olur.
- Uzun süreler, hareketsiz bir şekilde ayakta kalınması dolaşım sistemini zorlar.
- Her iki bacağın birlikte kaldırılması hareketi ve mekik karnı zorlayan egzersizlerdir. Bu nedenle hamilelik sürecinde sakıncalıdır.
- Eklemlerin esnetilmesi hareketleri aniden, zıplayıp, sıçramaktan ve ani yön değiştirmekten kaçınılması gerekir.
- Anne adayının bacak kramplarıyla ilgili sorunları varsa bacaklarla ilgili egzersizlerde ters hareketler yapmaktan kaçınmalıdır.
Sayılanlar gibi anneyi zorlayacak ve sağlık açısından risk teşkil eden hareketler yapılmamalıdır.
Hamilelikte Hangi Durumlarda Spor Yapılamaz?
Hamilelik sürecinde spor olmalıdır. Ancak; dikkatli ve kontrollü yapılması önemlidir. Bazı sporlarsa hamileler için uygun değildir. Bu spor dalları hamilelik süresince anne adayının uzak durması gereken spor faaliyetleridir. Basketbol, voleybol gibi diğer kişilerle çarpışma ve top çarpması gibi risklerin yüksek olan sporlar, su altı sporları, dağ aktiviteleri, tırmanışlar uygun olmayanlar arasındadır.