Yoğun Tuz Tüketimi Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?

Sağlıklı olma uğruna uygulanan birçok yöntem vardır. Bu yöntemleri uygulamanın gerekli olduğu ise sağlık kaybedildiğinde anlaşılır. Beslenme alışkanlıklarında yapılan yanlışlar, bu sağlık sorunlarını ortaya çıkaran olgulardan biridir. Çoğu kişinin zararının farkında olduğunu bildiği tuz tüketimi için yoğun tuz tüketimi sağlığımızı nasıl etkiliyor?

sorusu önemli bir ayrıntıyı ortaya çıkarıyor. Çoğu kişinin sofrasında hiç kullanmadığı tuzu, bazı kişiler ise yoğun bir şekilde tüketiyor. Ancak yoğun tuz kullanımı sağlığımızı olumsuz anlamda etkiliyor. Vücut fonksiyonlarına ve bazı organların işlevlerini yerine getirmesine engel olan tuz tüketiminde sınırlı olmak gerekiyor. Sağlığınıza dikkat etmek için tuz yerine, limon, maden suyu veya sirke gibi mineral açısından zengin içerikli gıda ürünlerini tüketebilirsiniz.

Yoğun Tuz Tüketiminin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Tuz, insan vücudu için dengeli kullanıldığında yararlı bir mineraldir. Ancak tuz, tüketiminde ölçü kaçırıldığında vücut için hayati önem taşıyan sorunların gündeme gelmesine sebep oluyor. Tıp bilimciler ve diyetisyenler gün içinde yalnızca bir çay kaşığı tuz tüketiminin zararsız olduğunu belirtiyor olsa da çoğu kişi bu miktarı dikkate almıyor.

Bu durumu hafife alan kişileri ise;

  • Damar tıkanıklığı
  • Kalp krizi
  • Tansiyon oluşumu
  • Vücutta ödem oluşumu
  • Yüksek ateş
  • Taşikardi
  • Ayaklarda şişlik
  • Ellerde şişlik
  • Gözlerde şişlik
  • Görme kaybı
  • Böbrek yetmezliği
  • Baş ağrısı

gibi sağlık sorunları bekliyor. Tuzun fazla tüketilmesi ve bu konunun önemsenmemesi kişilerin sosyal yaşantısını da etkiliyor. Yoğun tuz kullanan kişiler sinirli, agresif, sorunlu ve uyumsuz kişiler olarak toplum içinde asabi bir tavır sergiliyor.

Çok Tuz Tüketmek
Çok Tuz Tüketmek

Damar Tıkanıklığı

Tuzu fazla tüketmek damar tıkanıklığına sebep oluyor. Aşırı su tüketimi tuzun fazla tüketildiğinde uyulması gereken bir kuralı oluştursa da su içilmemesi vücutta şişlikler ve ödem oluşumuna yol açıyor. Genişleyen hücrelerin damarları sıkıştırması, damar tıkanıklığı oluşumunu ortaya çıkıyor.

Kalp Krizi

Tuzu olağandan fazla tüketmek kalp krizi riskine sebep oluyor. Yaşanan kalp krizlerinin %80’lik boyutunu aşırı tuz tüketimi ortaya çıkarıyor.

Fazla tuz tüketimi;

  • Kalp atış hızını fazlalaştırıyor,
  • Kasılıp gevşeyen kalp kanın akış hızına adapte olamıyor,
  • Kalp bu kasılıp gevşeme sorunu sebebiyle kriz geçirebiliyor. Son derece sıkıntı verici olan bu durum beyne kan sıçramasına, solunum sorunlarına, hızlı nefes alıp vermeye, inme oluşumuna ve felce dahi sebep olabiliyor.

Tansiyon

Tansiyon hastalığının bir numaralı sebebi olan tuz, hipertansiyon hastalığını ortaya çıkarıyor.

Hipertansiyon ise vücutta hayati önem taşıyan;

  • Beyin
  • Kalp
  • Göz
  • Böbrek
  • Bağırsak gibi organları sürekli ve olumsuz olarak etkiliyor.

Kişiler tuz tüketimine dikkat etmediklerinde böbrek yetmezliği, proteinüri ve böbrek kanseri oluşma riski artıyor. Bu sorunları yaşamamak için tuz diyeti yapılması gerekiyor.

Vücutta Ödem Oluşması

Vücutta ödem ve şişkinlik oluşmasının bir numaralı sebebi fazla tuz kullanmaktır. Oluşan ödemi kolay kolay yok etmek de mümkün değildir. Kilo sorunu yaşayan çoğu kişinin ortak sorunu fazla tuzlu gıda tüketmektir. Obezite hastalığında da tuz tüketiminin aşırılığı dikkat çeken bir ayrıntıdır.

Yüksek Ateş

Sürekli tuz kullanmayan veya yeteri kadar tuz kullanan kişilerin birdenbire tuzlu gıda tüketmeleri ateş yükselmesine sebep olur. Sürekli düşük veya normal seviyelerde tansiyona alışkın olan bünye birden tuzlu beslendiğinde kan akış hızı ve debisi yükselerek yüksek ateşe sebep olacaktır.

Taşikardi

Gıda maddesi olarak dolaylı yoldan tüketilen tuz, taşikardi oluşumuna da sebep oluyor. Nefes darlığı ve solunum yetmezliği anlamına da gelen bu sorun merdiven çıkma, hızlı ve tempolu yürüme, koşma gibi aktiviteleri yapamamaya sebep oluyor. Taşikardi aynı zamanda kalp krizine ve koah gibi rahatsızlıklara da yakalanma riskini artırıyor. Taşikardi sıkıntısı yaşanan bireyin tuzu hiç tüketmemesi, tuz ihtiyacını limon, sirke veya doğal tuzu minimum seviyede kullanarak karşılaması gerekiyor. Taşikardi sorunu da genç yaşlı dinlemeden ölüme sebep olan bir sağlık sorununu oluşturuyor.

Ayak, El ve Gözlerde Şişlik

Ayaklarda, ellerde ve gözlerde sabah uyanıldığında şişlik bulunması tuz tüketimine bağlı olan bir şişmedir. Bu şişliklerin bir süre sonra ortadan kayboluyor olması, iç organlara zarar vermeye başladığı anlamına geliyor. Bu duruma engel olmak için ise gün içinde en az 2 litre su tüketmek gerekiyor.

Görme Kaybı

Yemeklere fazladan atılan tuz görme kaybına da sebep olabiliyor. Atardamara ulaşan yoğun sodyumun beyin damarlarına ulaşması kişinin vücudunun kısa süreli tutukluk yaşamasına ve ivmeli olarak görme kayıpları yaşanma durumunu ortaya çıkarıyor. Bu duruma engel olmak için kaya tuzu kullanımı ve az miktarda kullanımı gerekiyor. Kefir gibi, doğal tuz kaynağı olan besinler vücudun tuz isteğini giderirken, kötü sonuçları da yok ediyor.

Böbrek Yetmezliği

Böbrek vücut için hayati önem taşıyan organlardan biridir. Tuzu fazla kullanmak böbreklerde önce proteinüri yani protein atımı durumunu ortaya çıkarıyor. Vücut için yararlı olan mineral ve enzimleri dışarı atmak anlamına gelen bu hastalık önlemi alınmadığında bir süre sonra böbrek yetmezliğine dönüşüyor. Yoğun tuz kullanımı böbreklerde büyümeye sebep olurken, böbreğin fonksiyonlarını yerine getirmesine de engel oluyor. Diyalize girmenin de başlıca sebeplerinden olan aşırı tuz kullanımı, özellikle tek böbrekle yaşayan kişilere tuz tüketimi tamamen yasaklanıyor.

Baş Ağrısı

Toplumumuz arasında en çok yakınılan rahatsızlıklardan biri olan baş ağrısının da en büyük nedenini fazla tuz tüketmek oluşturuyor. Aşırı seviyede kullanılan tuz, kanın hareketlerini etkilerken, hızla beyne doğru yönelmesine sebep oluyor. Normal akım hızından daha şiddetli beyne ulaşan kan, baş ağrısına ve zonklamalara sebep oluyor. Bu durumu yaşamak istemeyenlerin tuz tüketimini minimum düzeyine indirme konusuna dikkat etmeleri gerekirken yoğurt, ayran ve kefir gibi gıdaları tüketmeleri gerekiyor.

Düşüncelerinizi Duymaktan Mutluluk Duyarız.

Yorum Yapabilirsiniz

Hangisi Kaliteli
Logo
Enable registration in settings - general